• Skúšku na vodičské oprávnenie som absolvovala pred troma rokmi! Za perfektné vzdelávanie veľká vďaka patrí Autoškole Horváth!

  by Hajnalka

GKI

Szlovákiában vagy az Európai Unió más tagállamában szeretne foglalkozásszerűen tehergépkocsit vagy autóbuszt vezetni? Profi kamionsofőrként vállalna munkát? Autósiskolánkban egy tanfolyam keretében megszerezheti az ehhez elengedhetetlen gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI), ill. meghosszabbíthatja a már meglévő kártyája érvényességét.

Miért van rá szükség?

Profi kamion- vagy autóbuszsofőrként dolgozni egy izgalmas, felelősségteljes, nagy elhivatottságot és bátorságot igénylő feladat. Valaki csak kacérkodik a gondolattal, hogy ezt a hivatást válassza, mások pedig 20 vagy akár 30 éve ezt a szakmát űzik. Az első csoportba tartozóknak a profi sofőr szintjéhez fel kell fejlődni, a másodikba tartozóknak viszont tudatosítaniuk kell, hogy a gyorsan változó világunkban a pályájuk elején megszerzett ismeretek hamar elavulttá válhattak, a hazai vagy Uniós törvényi szabályozások megváltozhattak, a gépjárművek műszaki fejlődése is gyors ütemben zajlik.

Kikre vonatkozik a GKI tanfolyam elvégzése?

A Tt. 280/2006 sz. törvény alapján a GKI tanfolyam elvégzése kötelező:

 • olyan tehergépkocsit (pl. kamion) vezető sofőröknek, amelyek vezetéséhez C, C1, CE, C1E kategóriájú vezetői engedély szükséges,
 • olyan személyszállításra alkalmas gépjárművet (pl. autóbuszt) vezető sofőröknek, amelyek vezetéséhez D1, D, D1E, DE kategóriájú vezetői engedély szükséges.


A GKI tanfolyamon azok vehetnek részt, akik a fent említett kategóriájú, érvényes vezetői engedéllyel már rendelkeznek.
A tanfolyamok típusai

Két fajta GKI tanfolyamot különböztetünk meg:

1. Alapképzés

Az alapképzést a GK kártyával még nem rendelkezőknek kötelező elvégezni, ill. aki tehergépkocsis kártyával rendelkezik, kiegészítheti autóbuszsofőr kártyával (vagy fordítva). Az alapképzésen belül időtartam alapján 4 típust ismerünk:

 • Rendes alapképzés – 280 órás elméleti képzést és legalább 20 órás forgalomban történő vezetést jelent
 • Gyorsított alapképzés – 140 órás elméleti képzést és legalább 10 órás forgalomban történő vezetést jelent
 • Rendes kiegészítő alapképzés – 70 órás képzés
 • Gyorsított kiegészítő képzés – 35 órás képzés


Felmerülhet Önben, hogy a fent említett képzések közül melyiket válassza. Ez több dologtól függ:

 • a C vagy D kategóriájú vezetői engedély megszerzésének időpontjától,
 • az Ön életkorától,
 • milyen kategóriájú gépjárművet vezet, ill. melyiket tervezi vezetni.


Az alapképzés mindegyik típusa vizsgával végződik. A sikeres vizsgázó a törvényben megszabott határidőn belül (a kártyaigénylésről szóló kérvény beérkezésétől 30 napon belül) megkapja a GK kártyát.

2. Továbbképzés

Az alapképzésben megszerzett kártya érvényessége 5 évre szól. A kártya érvényességének meghosszabbítása érdekében a sofőröknek ötévente egyszer továbbképzésen kell részt venni, melynek időtartama 35 óra. A továbbképzés sikeres elvégzéséről az iskola egy igazolást ad, amely alapján a GK kártya újabb 5 évre érvényes lesz.
Melyik GKI tanfolyamra van szüksége? Jelentkezzen és tanácsot adunk!

Personalne

Personalne

Rychlost

Rychlost

Testy

Testy

loader image
Category: All
Sort by: Numeric
Order: Ascending
 • Fabia White Front

Válassz iskoláink közül:
Vyber si školu: